M T O T F L S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Desember 2018

Forfangenhet hos hest

 

Hva er forfangenhet?/forfangenhet.png

Skrevet av Eva Jensen

 

Forfangenhet er en meget smertefull lidelse i hestens hov. Forfangenhet kan for øvrig ramme alle dyr innen hestefamilien.

Lidelsen skyldes en endring i hestens normale blodtilførsel ned til hoven. Noe som forårsaker hevelse(betennelse) som kan føre til at hovens strukturer ødelegges. Men forfangenhet er en sekundærsykdom, det skjer en forgiftning i kroppen som skaper forfangenheten som er primærproblemet. Det er derfor veldig viktig å behandle dyret som i sin helhet og finne "kilden" som forårsaker problemet.

 

Enzymer stimulerer til eller katalyserer kjemiske reaksjoner i kroppen, og en teori har vært at forfangenhet kan forårsakes av enzymer ute av kontroll, men det er fortsatt uklart hvilke enzymer det er snakk om.

 

Hos en frisk hest er hovbeinet festet på innsiden av hovveggen med lameller. Lamellene er som en borrelås. Den ene delen er festet til hovbeinet og den andre delen er festet til innsiden av hovveggen.

Forfangenhet sagt enkelt , en nedbrytning av denne "borrelåsen"(lamellene). Som ett resultat av dette svikter festet mellom hovbeinet og hovveggen.

 

En hest er forfangen når oppgaven til disse lamellene plutselig slutter å fungere. Uten at hovbeinet er skikkelig festen til innsiden av hoven vil Vekten av hesten og kraften av bevegelsene drive beinet ned inne i hovkapselen. Viktige arterier og vener  blir delt og knust og mye av de sensitive delene samt sålen blir ødelagt. Dette gir en uutholdelig smerte og en karakteristisk gange.

 

I og med at hovbeinet som oftest synker vil "tåspissen" på hovbeinet synke ned mot sålen og dette gir ekstra smerter i tå området til hesten. Dette gir da den karakteristiske gangen hvor hesten helst vil hvile bak på hoven og gå på hovballene i stedet for tåa. Det er derfor også veldig viktig at hvis fram beina er mest berørt så må man passe på at bak beina er i perfekt balanse fordi hesten vil stå og gå i samling for å få all vekten sin på bakbeina.

 

I meget alvorlige tilfeller kan hovbeinet synke eller rotere og i verste fall kan spissen på hovbeinet presse seg igjennom sålen på hesten.

 

Forfangenhet har 3 utviklingsfaser:

Utviklingsfasen

Akuttfase

Kronisk Fase

 

 

 

Hvilke hester har høy risiko for å utvikle forfangenhet:

 • Hester som har tilgang til ubegrenset mengder av gjødslet gress med høyt nivå av karbohydrater.
 • Hester som blir foret med store mengder korn/kornprodukter for å komme i utstillingskondisjon eller skal delta i konkurranser.
 • Overvektige hester som ikke får nok trening/mosjon.
 • Hester som er insulinresistente.
 • Hester som har tendens til fedme mens resten av flokken opprettholder normal tilstand.
 • Hester med fettnakke og fettreserver som legger seg forskjellige steder på hesten.
 • Alle type hester kan være utsatt. Alt fra Store Varmblods til små Shettiser, det er ingen fasit på hvilke hester det kan ramme.
 • Hester som har vært utsatt for hard belastning på hardt underlag.
 • Hester som ikke får fulgt opp hovstell jevnlig slik at det blir stor strekk i lamellene.

 

 

Hva forårsaker forfangenhet:

 • Beite som har høyt sukkernivå: Selv tynne hester og hester i arbeid kan utvikle forfangenhet om de spiser for mye for med høyt innhold av "ikke strukturelle  karbohydrater" Fructan, sucrose og stivelse. Sukkernivået i beitegresset varierer blant annet med tid på året og tid på dagen. ( Solrike dager og kalde netter gir mye sukker), med typen gressarter og med plantenes utviklingsstadium. Tørke, frost og overbeiting stresser gresset og gir også økt sukkernivå.
 • Overforing av korn og kraftfor. Alle hester kan utvikle forfangenhet på grunn av over foring eller ved å fore med produkter med dor høye nivåer av karbohydrater i tillegg til beitegress og høy. Hester som forspiser seg ved at de bryter seg inn på forrommet og forspiser seg på kraftfor kan raskt utvikle forfangenhet.
 • Overvekt. De metabolske konsekvensene av dette er en av hovedårsakene til forfangenhet. En overvektig hest er en tikkende bombe.
 • Feite hester kan få Insulin resistens. (Ems)Dette er en tilstand som tilsvarer type 2 diabetes hos mennesker. Disse hestene er ekstremt disponert for å utvikle forfangenhet. De har høye nivåer av insulin i blodet. Selv gulerøtter og epler kan gi den forfangenhet og ofte må de holdes unna gress.
 • Cushing. Assosiert med svulst på hypefysen, ofte funnet hos eldre hester.
 • Tilbakeholdt etterbyrd- Etter følling gir risiko for forfangenhet.
 • Avlastningsforfangenhet- kan utvikle seg om en hest har en skade i ett ben og overbelaster det andre friske beinet.
 • Mekanisk forfangenhet. Hvis en hest kommer ut av paddocken og løper i full fart på asfaltene kan dette oppstå. Dette er ett resultat av de kreftene som påvirker hoven og drar lamellene fra hverandre for hvert steg. Det skjer en hard belastning på hoven.
 • Stress- Overdreven ridning, konkurranse, overtrening, sykdom, medisinering, ettervirkning av kolikk eller kirurgiske inngrep kan gi forfangenhet.
 • Kortisoninjeksjoner- mot kløe, leddsykdom og halthet kan også gi forfangene hester.

 

Hvilke symptomer vil du se i de forskjellige fasene:

 

Utviklingsfasen/ tidlig fase.

 • Motvillig til å bevege seg fritt, hesten blir beskylt for å være lat og ømmer seg på stein eller barmark. Dette blir verre når du ber hesten å snu eller gå nedover.
 • Bankende digital puls- indikerer hov inflammasjon. Pulsen kan kjennes i arterien bak kodene.
 • Varme høver
 • Skifter vekten fra hov til hov(avlaster). Svaier fra side til side.
 • Hesten virker øm i høvene og vil ligge mye.
 • Bloduttredelse i den hvite linjen, normal observert av hovtrimmer eller hovslager.
 • Hesten ser deprimert ut, uvillig til å bevege seg.
 • Hesten er uvillig, klarer ikke å løfte foten fordi den andre er vond og stå på når all vekten legges på denne. Ofte hjelper det med ett håndkle eller noe mykt underlag under denne.

 

Akuttfase/ plutselig utbrudd

 • Forfangen kroppsholdning. Hesten viser den klassiske holdningen med å lene seg bakover for å ta unna presset fra høvenes fremkant.
 • Hesten kan ikke bevege seg, sjangler, er alvorlig halt.
 • Hesten slutter og spise.
 • Hesten svetter voldsomt, har rask puls og er engstelig.

 

Alle disse tegnene skal ses i sammenheng. Ingen enkeltstående tegn bekrefter en sikker diagnose for forfangenhet. Ikke alle akutt forfangene hester vil vise alle tegnene.

 

Kroniskfase

 • Den hvite linjen ser strekt ut der hovbeinet og hovveggen er dratt fra hverandre og mellomrommet er fylt ut med en "lamellkile". Seedy Toe, seperasjoner, infeksjoner og hovbyller kan ofte bli ett problem.
 • Forandret hovkapsel. Hoven ser ikke normal ut. Disse høvene kan vokse seg til å se ut som "snabelsko" om de ikke blir trimmet eller de kan ha "høye hæler".
 • Flate nedsunkene såler. Sålene kan ha en forhøyning under hovbeinet.
 • Høvene kan bli forskjellige i form og størrelse. Hovveggen kan vise linjer eller ringer, kanter og forhøyninger som indikerer forfangene  hendelser.
 • Hesten kan ha fettnakke som er hard eller som "legger seg over" og er litt svampete.

 

Hvordan bør forfangenhet behandles:

Når man oppdager symptomer på at hesten er blitt forfangen skal veterinær ringes med en gang.

Det du selv skal begynne med frem til veterinæren ankommer er:

Identifiser hvorfor hesten har blitt forfangen. ( for eksempel hvis det har brutt seg inn til kraftfor).

           Fjern hesten fra gress, tilgang på fruktbærende trær og ikke gi hesten    noe ekstra av godis eller frukt etc.       Gi hesten fri tilgang på vann.

Begynn å spyle beina i kaldt vann fra kneet og ned. Har du mulighet til å sette de i isvann er dette helt topp. Spyl så ofte du kan i hvert fall de to første dagene til du merker at pulsen roer seg. Det er kun disse 48 timene som er avgjørende for om forfangenheten utvikler seg.

Gjør hesten komfortabel. Sett på skum pads, skjær gjerne til styrofoam plater om mulig, Og tape de fast med aluminiums tape. Eller bruk boots med tykke innleggs-såler for å beskytte hestens såle. Den bør også ha mykt underlag, mye sand eller flis,torv under høvene. Dette for at hesten skal kunne plassere høvene i en komfortabel vinkel for å avlaste.

I en akutt fase skal hesten ha ro og ikke leies rundt!

Hester er flokkdyr så la hesten ha selskap, dette også for å forebygge at hesten ikke detter i humør. Det må vi holde på topp.

Har du homeopati i huset kan du gi Arnica eller Nux Vomica 1M for å hjelpe kroppen gjennom traumen.

 

 Fjern hesten fra gress, tilgang på fruktbærende trær og ikke gi hesten noe ekstra av godis eller frukt etc.          Hvis det er lenge til veterinæren har mulighet til å komme gi hesten kun halm eller "dårlig høy". Hvis du kun har   H1 høy legg det bløtt i lunket vann i ett par timer før det gis. Det holder ikke å spyle, det må ligge bløtt.  Dette for at sukkeret skal trekkes ut av høyet.

 

Etter at veterinæren har vært hos deg og konstantert forfangenhet og gitt smertestillende:

 • Ring en hovtrimmer for å få han/henne til å komme og trimme hoven riktig i forhold til lidelsen. Dette bør gjøres riktig av en kyndig person som har jobbet med dette tidligere og har utdannelse.
 • Fortsett med smertestillende så lenge veterinæren beskriver og ha ett godt samarbeid med din hovslager/ trimmer.
 • Akupunktur behandling og homeopati er veldig effektivt i denne behandlingen også.
 • Det som er viktig nå er å passe på at fordøyelses systemet til hesten fungerer optimalt. Pass på at det alltid er grovfor tilgjengelig, bruk halm om du er redd for at hesten kan bli for tykk Forfangenhet er en tilstand med mye smerter så pass på at hesten ikke står å spenner seg veldig slik at den ikke vil drikke eller spise. Bruk alle knepene du kan i boka spesielt for å få den til å få i seg væske. Husk at den bare skal fortsatt ha "dårlig" høy. Men det er viktig at den får i seg vitaminer og mineraler. Det kan være lurt å kjøpe ett spesialtilskudd som styrker og renser kroppen slik at den hjelper til i kampen med å få giftene ut av kroppen og bygge nye lameller.
 • I de påfølgende dagene er det lurt og lage en sykepaddock hvor hesten kan være ute og bevege seg litt slik den vil,- og ikke minst for å ikke bli deprimert.

 

Langtids planlegging for hest med og som har hatt forfangenhet:

Forfangenhet er en situasjon hvor hele hesten er i medisinsk ubalanse, derfor er det nødvendig  med en holistisk tilnærming for å identifisere og korrigere årsaken.

 

For å forhindre eller helbrede forfangenhet må du kanskje forandre miljøet rundt hesten:

 

 • Hester er flokkdyr, pass på at hesten står sammen med andre hester.
 • I naturen lever hesten av grovfor med lavt sukkerinnhold og protein. De beveger seg konstant i variert terreng, noe som gir optimal hov helse.
 • Pass på at hesten ikke blir for tykk, men ha fri tilgang til grovfor. Bruk fantasien for å begrense inntaket  og gjøre slik at hesten ikke spiser for fort. Bland i halm om nødvendig.
 • Finn kraftfor som ikke krever at du gir for store mengder for å dekke dagsbehovet. Og ikke gi for mye raske karbohydrater.
 • Det er veldig ofte at forfangene hester får hovbyll, vær nøye med å desinfisere høvene og følg med. Vær nøye på intervallene med hovpleien slik at den holder seg på rundt 5 uker og slik at høvene hele tiden holdes i balanse.
 • Husk at hestens høver bør beskyttes med boots minst ett år fremover.
 • Du må ikke slippe hesten som vanlig på beitet året etter. Kanskje om 2 år når du er helt sikker på at det har roet seg. Men da må du begynne ytterst forsiktig.

 

Vil jeg kunne ri igjen?

 

Husk at selv om hesten er syk så kan du få opp humøret ved å ha det litt moro. Lær den for eksempel ved hjelp av klikkertrening å riste på hodet, røre ørene, nusse deg. Og mange andre triks. Her er det bare fantasien igjen som stopper deg.

 

Hvis hesten din har blitt kronisk forfangen og har vært dårlig over lang tid må du være tålmodig og begynne å trene opp hesten over en lengre tid uten å belaste den for mye.  Begynn med leieturer for hånd og finn på øvelser du kan gjøre fra bakken.  Tidsintervallet på dette avhenger litt av hvor mye skade sykdommen har gjort i høvene. Men etter en alvorlig rundt med forfangenhet bør du regne 2-3 mnd med bakkearbeid før du begynner å belaste hesten. Etter en runde med forfangenhet bør det påregnes ett år med rehabilitering før man kan tenke på å komme tilbake i "normalt" gjenge. Men man kan ikke regne med at en hest som har vært forfangen kan komme tilbake til konkurranser.

 

Hva må jeg passe på at hovslageren/trimmeren gjør og kan:

Det er veldig viktig å hele tiden jobbe sammen med en utdannet hovpleier som vet hva han/hun gjør ved behandling av forfangenhet. Det holder ikke at hovpleieren er der under forfangenheten og holder høvene i sjakk, det er veldig viktig med en tett oppfølgning videre også. Det første året bør det det MAX 5 uker mellom intervallene for å få rehabilitert hoven/ høvene helt.

 

Det er veldig viktig at trimmeren holder høvene i riktig balanse ved å passe på at hælene ikke blir for høye og at tåa holdes inn slik at overrullingen skjer fort. Det skal være minst mulig press på hovveggen.

 

Ca en mnd etter at man har fått kontroll på forfangenheten og man har fått konstantert en eventuell rotasjon eller synking av hovbeinet(med røngten bilder) er det veldig viktig at en profesjonell hovpleier fjerner den såkalte kilen som dannes under hovveggen ved forfangenhet. Denne kilen er dødt vev under hovveggen som blir liggende som en kile og presse hovbeinet konstant ut av stilling. For at hovbeinet skal komme tilbake i sitt normale utgangspunkt igjen må denne fjernes. Og hvis det er store seperasjoner under hovveggen, eller white line disease som ofte dannes i en forfangen hov fordi lamellene strekkes pga endinger i hovbeinet. Er det veldig viktig å desinfisere høvene nøye jevnlig. Hovpleieren må mest sannsynlig holde denne utrenskningen av hovveggen åpen en liten stund slik at bakteriene får luft og dør. Det vil si at hovpleieren må tilbake med korte intervaller for å finpusse der han/hun fjernet hovveggen. Hesten kan tas med ut på turer selv om dette er gjort( Leieturer), man rører veldig sjeldent i noe sensitivt vev. Men hesten skal ha på seg boots for å beskytte hoven. Og man må selvfølgelig se ann smertebildet til hesten.

 

Vær flink til å stelle høvene og kroppen til hesten fremover og hesten vil mest sannsynlig bli fin igjen. Men du har en stor jobb som eier. Du bør være flink til å desinfisere høvene og være nøye på å for eksempel bruke boots på tur, og lære hesten å kjenne slik at du beskytter hoven når det trengs. Det å bruke en god hovolje for å styrke hornet, øke vekst og gi en god hovhelse er veldig viktig. Samt å være nøye på hva du dytter i hesten, tenk over hva du forer på. Det enkleste er ofte det beste så sant du vet at hesten får all den næring den trenger på daglig basis og nok til å få kroppen tilbake i form igjen.

Etter en runde med behandling av forfangenhet har hesten din mest sannsynlig fått mye smertestillende. Da er det veldig ofte at hestene får magesår og dette er veldig viktig å ta hensyn til. Det vil si at hesten bla bør ha fri tilgang til grovfor slik at det ikke blir verre og at du gir tilskudd som kan styrke immunforsvaret og kroppen slik at hesten restituerer seg raskt.

 

Få hovpleieren din til å lære deg og ta den digitale pulsen slik at du kan følge med på den fremover og vit hvordan hesten skal være når den er frisk. Ved hjelp av denne kan du vite om det skjer noe i kroppen og du kan komme i gang med kjølingen og behandlingen med en gang. En hest som har vært forfangen er lettere disponert for å utvikle forfangenhet igjen.

 

Det er færre og færre hester som avlives av forfangenhet i dag fordi vi vet mer. Men dyrene skal ikke holdes i live for enhverpris for dette er en meget smertefull tilstand. Man skal da være innstilt på at dette koster mye tid og penger og det er en stor jobb og få hestene friske igjen. Det er mye som skal tilrettelegges.

 Vær nøye på å samarbeide med en veterinær du stoler på og en hovpleier som kjemper for hesten din og som kan samarbeide med veterinæren din og vet hva han gjør.

 

Sammen som ett godt team for man dette til!

 

 

 

Kildehenvisninger

Egne erfaringer

Norges Hovtrimmerforening sitt hefte om forfangenhet

Notater fra Hovskolen Dan Guerreras Barehoof Strategy school

The Principles of horseshoeing; Dr Doug Butler/ jacob Butler

The Advances in laminitis part 1, Chrisoffer Pollitt

Laminitis in the horse; David W Ramey