Hva legger jeg vekt på som hovtrimmer:

 

80% av hestens sykdomsbilde er hovrelatert.

En hest har ett alt for lite hjerte i forhold til resten av kroppen. Vi sier derfor at hesten har 5 hjerter, 1 i kroppen og 4 i høvene. Strålen fungerer som ett "hjerte" og hjelper til med blodpumpingen fra beinet og tilbake til kroppen.

For å få den sirkulasjonen Vår herre har beregnet på dette store dyret er det derfor viktig at 4 av hjertene ikke blir fiksert i en stilling som gjør at de ikke kan sende blod ut i sirkulasjonen igjen. Blodet bringer friskt oksygen til vevet i bein og høver, og tar med seg avfallstoffer tilbake. Når dette blir så til de grader redusert, vil dette øke mulighetene for sykdom.

Det er derfor veldig viktig at høvene blir pleiet med omhu:

Vi ønsker store stråler, en bakteriefri hov og en balansert hov. Det skal ikke være noen "sleng" eller ujevnheter på noen sider av hoven. Den skal være etter hver hest sin individuelle hov og hver hov er ett "kunstverk".

Hva tenker jeg på når jeg trimmer en hov:

 • - Balanse: Dette innebærer at hoven skal være "dresset" rundt hovbeinet slik at hovveggen er tight og tett inntil den hvite linjen. Det skal ikke være noe sleng i hovveggen, den skal gå rett ned, det skal ikke være sprekker eller ujevnheter i hovveggen.

Litt om den balanserte hoven:

 Villhester sliter ned sine høver i forhold til eget eksteriør og kroppsvekt. I og med at vi har temt hesten har vi stoppet denne naturlige prosessen. Høvene vokser hele tiden, og hos våre tamhester slites de ikke naturlig. De er enten beskyttet av sko eller ved at hesten går på for mykt underlag. Hov problemer har blitt veldig vanlige og "den perfekte hoven" er nesten en myte. Det er derfor svært viktig at hov stellet blant annet blir fulgt opp av hovslager eller hovtrimmer med maksimum  6 ukers mellomrom. Det som skjer hvis hoven blir for lang er at beinet inne i hoven havner i helt feil stilling. Over tid kan dette skade ledd,sener og ligamenter som "jobber" sammen med hoven. Og skape inngangsport for bakterier.

 • - Hovveggen: Fra utsiden skal den være fri for sprekker og bakterier. Den skal pusses fra utsiden jevnlig med finsiden på raspen slik at ikke bakterier setter seg fast og danner bakterier og rifter. Fra innsiden skal hovveggen være ca en rasps høyde opp fra sålen. Da får man en hest som kan gå så å si alle steder.
 • - Strålen: Hvis strålen er stor og fin uten bakterier skal den ikke røres. Vårt mål er at denne skal være stor, bred og jevn og fungere som ett hjerte hver gang den går i bakken.
 • - Hjørnestøttene: Jeg liker å ta disse helt ned, dette for å skape elastisitet i hoven og hvis disse er store blir det som "å gå med en stein i skoen" for hesten.
 • - Sålen: Denne skal ikke røres så sant det ikke er bakterier i den!
 • - Hælene/draktene: Hælene skal selvfølgelig være like høye på begge sider og det ideele er ca en pekefingers høyde. Dette er viktig for å unngå sår og absesser( hovbyller)
 • - Tåa: For at hesten skal ha en fin overrulling og minst mulig belastning på knærne skal tåa være tett raspet etter den hvite linje og ha en overrulling fra " kl 10-14". Dette er viktig for å minske belastingen. Spesielt viktig å tenke på hvis hesten har skulder eller kne problem.
 • - Den hvite linje: Veldig viktig at denne er ren for sopp og bakterier. Hvis det forekommer svarte striper eller separasjoner skal disse fjernes. Er man ikke nøye på dette vil bakteriene spise sin vei videre oppover hovveggen mot kronranden og skape smerte og problemer senere i hovvekstens liv.

Når jeg jobber som hovpleier tenker jeg helheten på hesten. Hvis høvene er dårlige, flisete og tørre kan det være ett immunproblem som vi trenger å jobbe med i tillegg.  Hoven speiler hestens helse. Det er det viktig å tenke på.

Hvis en hest har mye kne, skulder og andre muskelproblemer er det veldig viktig å sette litt fokus på hvordan hoven ser ut. Den skal som sagt være tilpasset hestens anatomi og være i balanse. Her finnes det ikke EN riktig mal

Nøkkelen til en god barfottrim er ikke bare å vite hva som skal tas av, enda viktigere er det å vite hva som skal være igjen!

Suksessen med å ha en barfothest begynner med ett godt teamarbeid mellom eier, veterinær og en profesjonell hovpleier.

Av deg som eier kreves det:

 • - Oppfølgning når det gjelder bakterier og sopp. Desinfiser høvene jevnlig og la hesten få tørke opp høvene med jevne mellomrom om den står ute hele tiden.
 • - Faste intervaller på trimmene, det skal ikke gå mer enn 5-6uker mellom hver trim. Hvis hesten blir lang vil lamellene strekke seg og skape inngangsporter for bakterier og sopp. Og hovbeinet kommer ut av stilling.
 • - Ha boots tilgjengelig om hesten skulle trenge det. I tilfelle skade eller at det rett og slett blir mye is når du skal ut på tur.
 • - Olje gjerne høvene med jevne mellomrom for å beskytte mot bakterier, regulere fuktighet og stimulere til økt vekst. Anbefaler hovolje basert på kun rene planteoljer, mange andre oljer kan "tette" hoven og tørke den ut.
 • - Lær deg gjerne å raspe litt selv slik at du kan holde hovveggen i sjakk til nestegang hov pleieren kommer.
 • - Prøv å få til ett variert underlag for hesten din ute i luftegården. Det er flott å ha litt variert underlag med grus, stein og sand. Dette for slitasje og sirkulasjon i høvene.
 • - Vær nøye med foret du gir hesten din, det skal være riktig sammensatt i henhold til behov og bruk. For mye sukker i høyet for eksempel kan ofte gi utslag i mye bakterier i hoven.

Det og ha en barfot hest krever en nøye og tålmodig eier. Du må være villig til å jobbe for forandringene. Gi hesten tid til å få en god hov, og ikke minst ett godt samarbeid med din hovpleier. Det er mange meninger der ute og det er viktig å bestemme seg for å følge sitt mål.

En hest som tidligere har vært skodd trenger tid og pleie for å få tilbake sin naturlige balanse i hoven. Vær tålmodig!

Ved å gi hesten tid, investere i god og hyppig hovpleie, gode produkter til både ut- og innvortes bruk, boots m.m vil investeringen både i tid og penger gi god avkastning i form av bedre helse, lykkeligere hest, lengre hesteliv,  færre skader på andre hester, mennesker, inventar, gjerder osv. Alt i alt, en klok investering.